Kewangan

Bebas Hutang gaya David Cheang

Ini David Cheang.
Dia memegang status muflis hampir 10 tahun.
Dia muflis bukan kerana tidak tahu pengurusan kewangan atau berbelanja mengikut nafsu dan jenama.
Dia muflis kerana menjadi penjamin kepada kedua ibubapanya yang telah meminjam beberapa juta dollar untuk perniagaan peralatan elektrik.
Perniagaan tersebut gagal bertahan semasa krisis kewangan melanda Asia pada tahun 1997.

Namun begitu, status muflis yang dipikulnya itu tidak menghalang dia untuk menjadi seorang yang berjaya dan kaya. Malah, status muflis itu telah menjadi satu momentum yang kuat kepada dirinya. Dia berazam untuk menanggalkan status muflis yang telah terpalit. Lalu dia merancang jalan keluar dan berusaha bersungguh-sungguh sepertimana teori tebu yang telah menjadi salah satu prinsip hidupnya.

Siapakah David Cheang?

Pada usia 4 tahun, dia masih tidak boleh bercakap. Di Tahun 5, dia mendapat tempat terakhir di dalam kelas. Keluarganya miskin dan dia mempunyai sedikit kawan.

Pada tahun 1983, keluarganya buka kedai elektronik. Bisnes berkembang baik. Dia dan keluarga berpindah dari rumah kedai HDB ke rumah teres berkembar pada tahun 1990.

Masalah mula melanda keluarganya apabila krisis kewangan Asia berlaku pada tahun 1997. Ia satu kejutan besar buat keluarganya. Tambahan pula, ayahnya kena strok. Bagi mengharungi hidup, mereka sekeluarga perlu ‘downsize’ segalanya termasuk rumah teres berkembar mereka yang dijual semula untuk membayar hutang.

David Cheang, anak sulung daripada tiga orang adik-beradik telah menjadi penjamin untuk pinjaman yang dibuat oleh ibubapanya. Kegagalan membayar balik hutang tersebut telah menyebabkan mereka diisytihar muflis termasuk David Cheang. Semua itu berlaku ketika dia berusia awal 20-an.

Kini, dia boleh berbangga kerana berjaya menjadi bekas muflis pada tahun 2013. Bagaimanakah dia melakukannya?

11 Cara Bebas Daripada Status Muflis Gaya David Cheang.

1. Rancangan Realistik

Semasa menyertai Perkhidmatan Negara (National Service), dia memutuskan untuk memasuki bidang hartanah sebagai agen hartanah di Dennis Wee Group. Dia memilih industri hartanah kerana peluang mendapat komisyen yang banyak dalam masa yang singkat. Ia sesuai dengan keadaan keluarganya yang memerlukan wang.

2. Bekerja Lebih Masa

Tiga tahun pertama dalam kerjayanya, dia bekerja lebih 18 jam sehari dengan menghubungi prospek dan mengedarkan kad bisnes kepada orang ramai di lif.

3. Teori Tebu

Dia pernah nampak seorang makcik sedang memasukkan batang tebu ke dalam mesin. Apabila tebu itu diperah, banyak jus keluar. Dia mula memahami, sekiranya kita bekerja kuat dan bersungguh-sungguh, kita akan berjaya.

“I was driven by the sugar cane theory: the more sugar cane you put into the machine, the more juice you will get. The more hard work you put in, the better the results.”

4. Tidak Malu

Dia berbasikal ke tempat kerja kerana tidak mampu memiliki kereta. Selain itu, dia turut menggunakan van buruk untuk perjalanan yang lebih jauh. Dia turut mengedarkan kad bisnes kepada ramai orang termasuk meminta bantuan pengawal sekiranya ada orang mahu membeli atau mencari hartanah, tolong berikan kad bisnes dia kepada mereka.

5. Berkuli

David meningkat naik melalui pangkat di syarikat tempat dia bekerja. Dalam masa 8 tahun dia berjaya menjadi top senior vice-president. Dia turut berpindah ke beberapa syarikat dan memegang jawatan penting. Di antaranya dia pernah menguruskan 800 orang agen. Segala pengalaman berkuli ini menyediakan diri dia menjadi seorang ketua syarikat yang berkaliber.

6. Tetapkan Matlamat

Pada tahun 2000, dia bermula sebagai agen hartanah. Waktu itu dia tahu dia mahu memiliki empayar bisnesnya sendiri. Pada tahun 2013, setelah bebas daripada status muflis, David membangunkan syarikatnya sendiri, DC13 iaitu sebuah syarikat pembinaan hartanah. Projek terbarunya ialah Seaview Villa, rumah tiga tingkat semi detached di Pasir Ris.

7. Kepentingan Pelajaran

Meskipun dia muflis, keluarga jatuh miskin, ayah sakit dan pelbagai masalah melanda, dia tetap meneruskan pelajarannya sehingga dia berjaya memperolehi Diploma Kejuruteraan Kualiti dari Temasek Polytechnic pada tahun 1998 dan Ijazah Ekonomi dan Pengurusan dari Singapore Institute of Management and the University of London.

8. Tidak Putus Asa

Setiap kali dia mendapat wang, wang itu akan digunakan untuk membayar hutang-hutang. Maka, wang hanya singgah sekejap di poketnya tetapi keadaan itu tidak membuatkan dia berasa putus asa atau sia-sia. Dia teruskan sehingga berjaya langsaikan segala hutang keluarganya.

“I would be earning money, but I never saw the money! It seemed as though the bills and debts to pay were never-ending.”

9. I’m Possible

Klien pertama David ialah seorang perempuan yang mahu menjual apartment yang tiada lif dan kondisi yang teruk. Dia tetap cuba menjualnya meskipun orang kata agak mustahil untuk menjual rumah sebegitu. Selepas 3 bulan, dia berjaya menjual rumah tersebut.

10. Dahagakan Penghargaan

David suka akan pengiktirafan atau penghargaan. Semasa zaman sekolahnya, dia seorang pelajar bermasalah menjadi seorang yang bersemangat untuk belajar selepas dilantik sebagai pengawas sekolah.

Suntikan semangat yang sama diaplikasikan oleh David untuk kerjayanya. Dari 2000 hingga 2003, dia menerima pelbagai anugerah seperti Top Rookie, Top Manager, Top Career Manager (Recruitment), Top Commission Earner, Top Commercial Agent dan Top Producer of the Year.

11. Berjimat

Dia hanya makan roti kerana mahu berjimat. Malah berbasikal untuk mengelakkan dirinya di caj ERP dan caj tempat letak kereta.

Sumber: VR-Zone, Property Guru, Yahoo! Singapore, Strait Times, Amirul Fai

=================================

‘’Semoga Menjadi Pemangkin Semangat Kepada Kita Semua Untuk Terus Berjaya dalam Kehidupan. Tiada yang mustahil dengan usaha yang gigih, insyaAllah’’

Pertimbangan Kewangan Setiap tahun

1. MENGENAI PENDAPATAN : Jangan sekali-kali bergantung kepada satu lorong pendapatan. Buat pelaburan atau mulakan perniagaan untuk mewujudkan lorong kedua, ketiga mahupun keempat.

2. MENGENAI PERBELANJAAN : Jika anda kerap membeli perkara yang anda tidak perlu, kelak anda akan terpaksa menjual sesuatu yang anda perlu.

3. MENGENAI TABUNGAN : Jangan simpan apa yang tinggal selepas perbelanjaan, tetapi berbelanja apa yang tinggal selepas menyimpan.  Pay YourSelf First

4. DALAM MENGAMBIL RISIKO : Jangan sekali-kali menguji kedalaman sungai dengan kedua-dua kaki.  Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan nak diduga.

5. DALAM PELABURAN: Jangan letakkan semua telur dalam satu bakul. Hati-hati dengan skim cepat kayap! Cari pelaburan yang sah di sisi undang-undang.

6. JANGKAAN: Kejujuran sangat mahal harganya. Jadi jangan mengharapkannya daripada orang yang kuat gebang!

7. Masa lalu adalah kertas buangan, masa ini adalah suratkhabar dan masa depan adalah kertas soalan. Keluarlah dari masa lalu anda, kawal masa kini dan selamatkan masa depan anda. Ingatlah perubahan yang kita buat hari ini mungkin akan mengubah haluan kehidupan kita buat selamanya.

8. Apabila perkara-perkara buruk berlaku dalam hidup anda, anda sebenarnya mempunyai tiga pilihan. Samada anda boleh membiarkan ia menentukan perjalanan kehidupan anda atau membiarkan ia memusnahkan anda atau anda boleh menjadikan ia sebagai motivasi untuk menguatkan diri anda!

9. Mata kita terletak di hadapan kerana itu ia adalah lebih penting untuk melihat ke hadapan daripada memandang ke belakang kepada perkara yang telah berlalu.

10. Kita menggunakan pensil semasa kita muda, tetapi kini kita menggunakan pen. Anda tahu kenapa? Kerana kesilapan di zaman kanak-kanak dengan mudah boleh dipadamkan, tidak seperti sekarang.

11. Kita tak semestinya menempuh jalan yang ramai orang lalu. Kita boleh buat jalan kita sendiri. Mana tahu di hujung jalan sana ada emas yang menanti. Apa yang penting ialah kita telah meninggalkan jejak!

Selamat menjalani tahun 2017.

Semoga ketenangan, kemakmuran, kesejahteraan dan kemakmuran menjadi milik anda!

Dan kita eratkan hubongan baik kita semua selagi ada hayat Kita

Tabung Gawat

#TabungGawat

gawat

JANGAN JANGAN BILA GAWAT DATANG

1. Jangan tukar kerja waktu ini kerana yang ‘terakhir masuk, paling awal keluar’

2. Pakai saja kereta lama jangan berangan nak pakai Honda, beli logo Honda tampal tak mengapa.

3. Jangan bina hutang baru, hutang lama kambus segera.

4. Jangan belanja simpanan kecemasan yang ada, bila bila masa akan berguna.

5. Jangan lupa sedekah, walau kita saat sedang susah sebenarnya.

6. Jangan beli rumah mewah, duduk rumah pangsa bukan dosa.

7. Jangan banyak tengok katalog ikea, nanti geram nak tukar sofa.

8. Jangan malas membaca, ada banyak idea tambah pendapatan yang luar biasa sebenarnya.

9. Jangan ‘dating’ di Pavilions, makan roti harga macam makan kambing sahaja.

10. Jangan lupa cari pendapatan tambahan, buat buat tido dan harap orang derma dalam akaun kita. Itu kerja giler.

11. Jangan tambah isteri yang ada, kekal yang lama tambah bahagia.

12. Jangan cari suami yang kaya, banyak dah contoh kekal tak lama.

13. Jangan merungut duit tak ada depan anak kita, berusahalah suami kacak semua.

14. Jangan malu pandu viva, semua yang bawak kacak macam bangla.

15. Jangan lupa bina Tabung Warna. walau ada yang ketawa tengok tabung kita. Jumlahnya beribu juga, engkau ada…

Gawat datang lagi, kali ini lebih ngeri. Bersedialah kita untuk zaman kering ini, katanya panjang musim kering kali ini.

#BanyakkanUsahaDanKurangkanMerungut.

DIY 360 Mengurus Wang

Buku terbaru dan beli online dari fb Alwi Adam. Saya memang suka baca buku mengenai pengurusan wang.

Menjadi kaya dan bebas kewangan adalah impian ramai orang. Namun tidak ramai yang mahu belajar sistem untuk menjadi bebas kewangan. Formula asas kaya sangat mudah iaitu, urus duit dan buat duit.

Lepas urus duit, buat duit sebanyak mungkin. Lepas buat duit, uruskan sebaik mungkin. Namun menjadi bebas kewangan perlu lebih daripada itu. Pengurusan duit perlu strategik dan bermatlamat. Minda perlu diubah, nafsu perlu dikekang. Fokus kepada matlamat dan tetap pada perancangan.

Buku ini membawa anda satu sistem kewangan yang lengkap dan menyeluruh dalam satu modul dinamakan #DIY360FinancialFreedom, satu pengurusan minda dan pelan untuk mencapai kebebasan kewangan.

Harga: RM35 je

diy360

Magnet Impian dan Kejayaan – jootawan

Saya memang berminat dengan buku-buku rahsia tarikan ni  iaitu Law Of Attraction.
magnetimpiandankejayaanBuku ini bakal membantu anda:

Apabila anda membaca buku ini nanti, anda akan membaca 2 bahagian dalam buku ini.

Bahagian pertama, anda akan mempelajari maksud seperti Hukum Tarikan (Law of Attraction), bagaimana hukum tarikan ini berkesan di dalam hidup anda, contoh kisah sebenar bagi pengamal hukum tarikan ini dan fakta-fakta tentang Hukum Tarikan (Law of Attraction) ini.

Manakala, bahagian kedua adalah bahagian terpenting di dalam buku ini. Di mana, saya tunjukkan kepada anda bagaimana menggunakan hukum tarikan ini langkah demi langkah.

Nasihat saya, jangan langkau satu langkah pun untuk anda mencapai impian yang anda hajati apabila mengamalkan hukum tarikan ini.

Langkah 1 – Percaya Dan Terima: ‘Pemikiran Menghasilkan Realiti’

Dalam langkah pertama ini, saya minta ada untuk mempercayai bahawa hukum tarikan ini adalah wujud. Apabila anda sudah boleh mempercayai dan menerima hukum tarikan ini, ia akan bertindak terhadap anda apabila anda menggunakannya.

Langkah 2- Pembersihan Minda: Buat Ruang Untuk Penghasilan

Untuk langkah kedua ini, anda perlu mengosongkan pemikiran yang usang dan lusuh atau kepercayaan tidak boleh kepada hukum tarikan ini. Pastikan anda sudah mengosongkan fikiran negatif supaya mudah untuk hukum tarikan ini meresap ke dalam diri anda.

Langkah 3 – Apa Yang Anda Inginkan

Dalam langkah ini, anda perlu memasang impian yang anda betul-betul mahukan. Bukan impian seperti melepaskan batuk di tangga. Maksud saya, anda perlu memasang impian yang anda ingin capai dalam hidup yang bakal menggembirakan hidup anda.

Langkah 4 – Bentukkan Gambar Yang Jelas Tentang Apa Yang Anda Mahu

Jangan abaikan langkah ini ! Dalam langkah ini, saya tunjukkan satu persatu bagaimana anda membentuk gambaran impian yang anda mahukan. Baca, ikut dan buat !

Langkah 5 – Fokus Terhadap Impian Anda

Hukum tarikan membawa kesan yang besar terhadap pengamalnya. Sekali anda menarik impian ke dalam diri anda, ia akan menterjemahkan impian itu menjadi realiti. Tugas anda, anda sentiasa fokus kepada impian yang anda buat. Jangan lari daripada impian anda !

Langkah 6 – Fokus Yang Berterusan Terhadap Impian Anda

Langkah tambahan daripada langkah kelima. Fokus langkah keenam adalah konsisten dengan pembinaan impian yang anda buat !
Kunci utama untuk kosisten adalah memasang impian yang sama sehingga impian itu tercapai. Jangan fikirkan impian lain selagi impian yang anda bina sekarang tidak tercapai.

Langkah 7 – Tutup Minda Anda Kepada Keraguan Dan Ketakutan

Jangan biarkan impian anda terkubur begitu sahaja dengan ketakutan dalam diri anda ! Dalam langkah ini, saya tunjukkan 4 perkara utama untuk anda atasi perasaan ragu dan ketakutan mencapai impian anda.

Langkah 8 – Bersyukur

Orang yang bersyukur adalah orang yang berasa cukup dengan apa yang dia capai. Tindakan seterusnya ketika menggunakan hukum tarikan ini adalah bersyukur.

Bersyukur dengan hajat yang tercapai. Dan bersyukur dengan hasil yang sedikit walaupun matlamat impian itu masih jauh.

Langkah 9 – Bertindak Dan Bawa Visi Anda Ke Dalam Tindakan

Langkah paling penting di dalam bahagian kedua buku ini. Jangan abaikan langkah ini !
“Orang berjaya adalah orang yang melakukan tindakan.”
Rancang tindakan anda. Dalam langkah ke sembilan ini, saya akan tunjukkan kepada anda bagaimana memulakan tindakan selepas anda memasang impian yang mahu ada capai.

Langkah 10 – Kongsikan Pesanan Ini Dan Dapatkan Hasilnya

Apa yang anda mahu, perlu dibalas dengan kemahuan anda itu.
Sebagai contoh, anda mahukan kekayaan wang. Anda perlu berikan wang kepada orang ramai. Anda mahukan kebahagiaan. Anda perlu memberi kebahagiaan kepada orang ramai.
Sebagai permulaan, apakah tindakan yang perlu diambil oleh anda untuk mencapai kekayaan dan kebahagiaan ini?
Dalam langkah ke sepuluh ini, saya tunjukkan caranya.

Langkah 11 – Program Minda Dengan Hipnosis

Maksimumkan kuasa magnet impian dan kejayaan dengan hipnosis.
Dalam langkah ke sebelas ini, saya kongsikan kepada anda bagaimana hipnosis ini mempercepatkan anda mencapai impian dengan hukum tarikan.
Apabila anda memberi arahan yang betul kepada pemikiran anda, anda telah menghipnosis diri untuk terus mencapai impian tanpa berfikir panjang lagi.

 

Harga: RM39.90

Maharaja Wang – Azizi Ali

Buku terbaru yang saya beli di Pesta Buku MABOPA semalam di KLCC.

maharajawangBuku terkini Azizi Ali ini membongkarkan rahsia membina kekayaan yang sebenar. Ia penuh dengan penyelesaian, jawapan dan pengetahuan berkaitan kewangan.

Ia merupakan sebuah panduan tentang bagaimana ingin menjadi kaya, hidup kaya, kekal kaya dan sudah tentu mati pun kaya.

Ia sesuai bagi mereka yang sibuk bekerja, usahawan atau orang kaya baru.

Buku ini akan menerangkan bagaimana untuk menjadikan duit bekerja keras untuk anda sambil anda menikmati kehidupan ini.

Pelajari:

  • Langkah-langkah yang dijamin selamat untuk menyimpan wang
  • Bagaimana untuk menjadi pakar dalam kewangan
  • Bagaimana menggunakan hutang untuk menjadi kaya dengan secepat mungkin
  • Bagaimana membuat duit melalui unit amanah
  • 8 petunjuk untuk mengenal pasti pengkomplot
  • 5 langkah untuk melindungi diri anda anda daripada keruntuhan sistem kewangan
  • Bagaimana untuk menjadi kaya dan bahagia
  • Bagaimana untuk hidup kaya sebenarnya
  • Bagaimana untuk mati kaya

 

 

Jadi kaya, Hidup Kaya, Mati Kaya   Bila lagi??

Harga: RM49.90

 

Buku Jutawan dari Rumah

jutawandarirumahSaya cukup suka membaca buku motivasi perniagaan terutama yang melibat bisnes kecil tapi berhasil besar.  Bisnes yang dalam kategori biasa-biasa tapi income dia gempaq.

Memang tidak dinafikan, ramai yang minat bisnes besar mahu jadi CEO, MD tapi risiko besar walaupun income juga besar.

Salah satu formula untuk menjadi kaya dalam buku tersebut adalah  belajar “Simpan wang setiap hari untuk dilupakan”.   Ikut pepatah lama Sikit sikit lama-lama jadi Bukit.

Dalam buku ini juga memaparkan 7 ketagihan yang perlu jika anda ingin menjadi Jutawan di Rumah.

Nak tahu.  pergi la beli dan Baca Sendiri..

Ke Guano?

 

KISAH PEMANDU LI KA SHING – MANUSIA TERKAYA DI ASIA

KISAH PEMANDU LI KA SHING – MANUSIA TERKAYA DI ASIA

likahsingPemandu kepada Li Ka Shing – LKS (Jutawan No 1 di Asia) telah berkhidmat lebih 30 tahun dengan LKS dan telah capai umur bersara. LKS sebagai tanda penghargaan telah memberinya cek bernilai
2 juta tetapi pemandu tersebut menolaknya kerana dia mendakwa sudah miliki 20 juta ditangannya.

LKS berasa hairan kenapa bekas pemandunya ada simpanan sebegitu banyak walhal gaji dia cuma 6 ribu sahaja .

Pemandu LKS akhirnya mendedahkan bahawa ketika dia menjadi pemandu kereta beliau, LKS selalu membuat pesanan kepada pengurusnya melalui telefon, memberi arahan supaya membeli tanah atau saham yang mana satu. Pemandu tersebut memasang telinga dan secara tidak serius dan diam-diam membeli saham-saham yang LKS arahkan kepada pengurus beliau.

Lama kelamaan, selepas bermula secara kecil- kecilan bermain saham melalui curi-curi dengar arahan LKS kepada pengurusnya, pemandu tersebut berjaya mengumpul dana lebih 20 juta.

Moral of the story :

Dalam perjalanan hidup, amat penting untuk kita
memilih dengan siapa kita bersama. Bak kata
pepatah, cari tandas, ikut lalat, cari bebunga, ikut
lelebah, cari jutaan, ikutlah jutawan!!
Bersama orang yang rajin, anda tidak akan malas,
bersama orang bertekad anda tak akan murung,
bersama orang yang pintar, anda jadi luarbiasa,
bersama orang yang hebat, anda pasti berjaya!!!
InshaAllah..

Pantun for today

I read from FB that someone told me that this “Pantun” came from Tuan Guru Ustaz Dr Haron Din

Bread is Roti
Shadow is Bayang
Before you Mati
Better you Sembahyang

That’s a good one indeed.

 

pantun

Berubah untuk Kaya..

 Buku ini saya beli untuk mencari idea-idaa untuk berubah. Untuk kaya tu memang lah subjektif.. semua orang mahu jadi kaya, kan.

Kaya pun ada banyak maksud.. kaya peribadi, kaya harga diri, kaya harta dan macam macam lagi… cuma jangan ditambah dengan huruf p…. jadi kayap

Sinopsis

 

  

45 tip mudah dan praktikal untuk usahawan MLM melakukan perubahan dan berjaya dalam bisnes.

Anda hendak menjadi kaya dan berjaya dalam bisnes MLM? Jika demikian, anda perlu berani berubah bagi mencapai impian itu.

Anda pasti berubah daripada pelbagai aspek selepas membaca ini. Perubahan yang anda lakukan pasti mengubah seluruh hidup anda.

Berubah Untuk Kaya membantu usahawan Multilevel Marketing melakukan perubahan kecil dan berterusan. Perubahan itu termasuklah daripada segi sikap, cara berfikir, interaksi dengan pelanggan, strategi pemasaran, teknik jualan dan tajaan, hubungan dengan upline, downline dan banyak lagi. Perubahan yang bakal dilakukan pasti membuahkan hasil yang besar.

Isi Kandungan
Prakata
Bab 1: Perubahan Kecil Hasilnya Besar
Bab 2: Jumpa Sekali Seminggu
Bab 3: 1 Jam 1 Hari 1 Kerja
Bab 4: Beli Satu Produk Sebulan
Bab 5: Guna Satu Produk Sebulan
Bab 6: Beli Satu Buku Sebulan
Bab 7: Satu Topik Sebulan
Bab 8: Buat Nota 1 Jam Seminggu
Bab 9: Lukis Pelan Sekali Sebulan
Bab 10: Satu Nama Sehari
Bab 11: Seorang Prospek Sehari
Bab 12: 1 Hari 1 SMS 1 E-mel dan 1 Panggilan
Bab 13: 1 Hari 1 Orang 1 Produk
Bab 14: Taja Seorang Sehari
Bab 15: Buat Checklist Sekali Sebulan
Bab 16: Buka Starter Kit Sekali Sebulan
Bab 17: Beli Buku Motivasi
Bab 18: Hubungi Upline
Bab 19: Hubungi Downline
Bab 20: Hubungi Pelanggan
Bab 21: Merancang Aktiviti
Bab 22: Berucap Sekali Sebulan
Bab 23: Cari Downline Seorang Sebulan
Bab 24: Cari Pelanggan Seorang Sebulan
Bab 25: Kaji Produk Lama dan Baru
Bab 26: Bantu Downline
Bab 27: Kaji Pelan Pemasaran
Bab 28: Kaji Syarikat
Bab 29: Bantu Orang Sakit
Bab 30: Hubungi Downline yang ‘Tidur’
Bab 31: Tambah Masa pada Waktu Malam
Bab 32: Tambah Sasaran
Bab 33: Hadir Kursus ataupun Seminar
Bab 34: Topik Perbualan
Bab 35: Berkunjung ke Rumah Downline
Bab 36: Berkunjung ke Rumah Pelanggan
Bab 37: Ubah Penggunaan Produk
Bab 38: Ubah Penggunaan Masa
Bab 39: Ubah Penggunaan Tenaga
Bab 40: Ubah Penggunaan Wang
Bab 41: Ubah Penggunaan Kenderaan
Bab 42: Ubah Penggunaan Rumah
Bab 43: Ubah Penggunaan Komputer
Bab 44: Ubah Sikap dan Minda
Bab 45: Ubah Penampilan
Bibliografi
Indeks

Mission: 1 book read in 3 days.

Sekarang ini, misi terbaru saya adalah untuk membaca banyak buku. Target saya 30 buah buku setahun.

Starting with “Menjejaki Jutawan Senyap” from Dr. Chef Li.  Buku Chef Li memang sangat bagus untuk motivasi keusahawan.

It is a good motivational book for starting up business with what you already have. I have finished the books in 2 days.

Buku dibawah telah hilang apabila di pinjamkan kepada kawan-kawan.

So mulai hari ni, tak de siapa yang boleh pinjam buku saya lagi.  Buku adalah harta saya.

Selamat membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...