Emas

Pelaburan Emas

Antara buku/ebook yang menarik mengenai Emas adalah buku dibawah bertajuk Pelaburan EMAS – Kaedah, Pendekatan dan Strategi

BAHAGIAN 1 1
Bab1 Pengenalan 3
Bab 2 Sifat-Sifat Emas 13
Bab 3 Kegunaan-Kegunaan Emas 19
Bab 4 Sumber-Sumber Emas 25
Bab 5 Ukuran Timbangan Emas 29
Bab 6 Jenis-jenis Emas 35
Bab 7 Kaedah Menentukan Ketulenan Emas 45
bahagian 2 51
Bab 8 Kaedah Penentuan Harga Emas 53
Bab 9 Bentuk-bentuk Pelaburan Emas di Malaysia 57
Bab 10 Pembekal-pembekal Pelaburan Emas di Malaysia 63
bahagian 3 67
Bab 11 Perancangan Sebelum Melabur 69
Bab 12 Risiko Pelaburan Emas 87
Bab 13 Strategi Pelaburan Emas 93
bahagian 4 107
Bab 14 Penipuan dalam Pelaburan Emas 109
Bab 15 Pengiraan Zakat 115
Penutup 119
Glosari Istilah 121
Bibliografi 135
Lampiran 1 Kegunaan-kegunaan Emas 141
Lampiran 2 Trend Permintaan Berbanding Pengeluaran Emas 143
Lampiran 3 Cara Wang Kertas Dicipta 145
Lampiran 4 Beberapa Contoh Syiling Emas bagi Pelaburan 149
Lampiran 5 Beberapa Contoh Bar Emas bagi Pelaburan 151
Lampiran 6 Kaedah Penentuan Ketumpatan dan Kualiti Emas 153


Mohd Nizam / 0136408906

Introducer PG Code : PG005353

PublicGold Dealer


Boleh daftar terus disini

Emas-Emas Yang Hilang

Ini adalah antara ebook pertama yang saya baca untuk mempelajari tentang emas selain daripada menyertai kursus-kursus dan seminar pelaburan.

Antara topiknya:

  1. Kelebihan emas dalam menjana kekayaan
  2. Kenapa Pelaburan emas menguntungkan
  3. Bagaimana hendak memulakan pelaburan emas
  4. Faktor yang mempengaruhi Harga Pasaran Emas
  5. Strategi Pelaburan emas
  6. Untungkah mengadaikan emas
  7. Sesuaikah membuat pinjaman untuk melabur dalam emas
  8. Kelebihan dinar emas
  9. Berhati-hati dengan skim pelaburan emas

Tiada yang legit dan credible kecuali Public Gold.


Mohd Nizam / 0136408906

Introducer PG Code : PG005353

PublicGold Dealer


Boleh daftar terus disini

Motivasi Simpan Emas

Saya dah mula simpan emas ini dari tahun 2011 lagi,  masa fikir ekonomi teruk dan cuma mencari sesuatu aset yang dapat mengekalkan duit. Kalau tak bocor je la simpanan bulan-bulan.

Disebalik itu juga, saya cuba berjinak-jinak pi kursus hartanah dan mempelajari teknik-teknik pembelian hartanah.

Tetapi semakin lama saya belajar, hati lebih terikat kepada emas, kena nilaian lebih kecil dan mudah disimpan.

Cara yang paling mudah adalah simpan setiap bulan secara istiqamah dan kalau ada extra tu, memang saving kepada emas sahaja.

Tips dari para penyimpan emas tegar yang dapat saya kongsikan  disini:

1. Kalau sudah kahwin, berpakat dengan suami atau isteri dalam RM100
seorang untuk beli emas 1 gram. Kalau lebih lagi bagus. Saya memperuntukkan lebih 2 gram sebulan untuk simpanan yg dilupakan.

2. Rencana masa depan anak-anak dari sekarang. Simpan emas untuk
mereka dari sekarang. Nanti tidak perlu lagi buat pinjam PTPTN pada
akan datang. Ini salah satu selain memenuhkan RM6000 untuk pelepasan cukai LHDN.

3. Yang ada bisnes kecil-kecilan jual tudung, jual produk makanan
kesihatan, bisnes online untung dari berniaga cepat-cepat beli emas.
Nampak sikit mana hala tuju duit dari untung bisnes kita.  Salah satunya, keuntungan bisnes online setiap minggu, saya simpan 1 gram emas.

4. Yang selalu buat overtime lagi la boleh tukar hasil overtime kepada
emas. Nampak la sikit mana hasilnya suku sembam kita. Apa guna buat
kerja lebih masa kalau duit asyik habis je. Saya memang tak de overtime, overtime hanya lah bisnes online. So savenya dari bisnes online kecil-kecilan.

5. Kita yang dah biasa simpan duit sangat mudah cucuk mesin atm bila
keluar. Apa kata tukar bentuk simpanan kepada emas pulak. Pasti terasa
sayang nak guna atau pajak jika tak terdesak. Emas selamat, duit pun
selamat tidak dibelanjakan.  Dulu boleh la simpan di tabung haji sebab susah nak keluar tapi sekarang dengan Maybank, dah boleh integrate dengan Tabung Haji, so senang la pulak keluar Duit Tabung Haji.

6. Pelaburan emas bukan untuk jadikan kita cepat kaya, ianya pelaburan
untuk jaminan masa depan kita. Ini emas fizikal je , emas kat tangan, tak cukup duit terdesak, pajak je emas tu.

Letakkan azam dalam diri untuk mulakan simpanan emas setiap bulan.

Lebih baik kecil nilainya daripada tiada langsung.

Nak tahu lebih lanjut. Wasap je 0136408906


Mohd Nizam / 0136408906

Introducer PG Code : PG005353

Active PublicGold Dealer


Boleh daftar terus disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...