6 TIPS UBAH GAYA HIDUP LEBIH SIHAT 2020
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

1. CARI GURU YANG BETUL

Mesti kena ada guru/coach/pakar yg beri panduan betul. Lain orang lain cara, kalau niat awak ikhlas nak jadi lebih sihat untuk husben/wife awak pasti akan jumpa guru yang beri teknik/kaedah yang ngam dengan kemampuan awak. Happy je awak pergi training sebab jumpa guru yang sekepala yang memahami cabaran awak hadapi nak kurus ni, seronok je sambil training sambil goreng bawang hehe.

2. MOTIVASI BIAR JELAS

Sebab kenapa awak nk kurus mesti jelas. Kalau tak jelas gerenti buat sekerap jalan. Mesti cari apa yang memotivasikan awak, itu lah yang beri kekuatan pada awak meskipun penat. Kalau awak belum kahwin, carila bakal pasangan sekhufu untuk jadi sumber inspirasi awak. Yang dah berkahwin, isteri niat nak jadi lebih cantik untuk suami, barulah suami tak lepak kat luar malam-malam.

3. MENTAL KENA KUAT

Memang, nak kurus ni bukan senang ya, kalau tak Malaysia tak jadi negara paling obes Asia Tenggara (risiko 23 juta obes menjelang 2030), dah banyak gym tutup kalau senang, makan ubat je tak payah diet bersenam pun (jangan sesekali percaya!). Nak kuatkan mental mesti berkawan dengan orang super-positif-minded. Kalau awak lone ranger, bacalah buku keusahawanan atau dengar video motivasi.

4. BUAT YANG MAMPU

Kenalpasti apa yang awak suka dan mampu lakukan. Jurulatih boleh je nak paksa awak buat itu ini sebab nak kuruskan awak dengan cepat. Realitinya awak yang buat bukan jurulatih. Tapi jurulatih yang hebat  dah lalui semua itu, akan peka pada reaksi awak, awak penat dia akan bagi cara senaman ketika awak penat, “youre finished when youre done not when youre tired.”

5. REHAT MESTI CUKUP

Kalau rasa macam tak larat tu, rasa malas atau putus asa, jangan berhenti tengah jalan ya, ingat dah berapa banyak duit awak labur, dah berapa jam awak luangkan. Cuba ambik masa rehatkan fizikal dan mental, pergilah bercuti “rewardkan diri”, rehat pun sebahagian dari kecergasan tau. Nanti mula balik dengan semangat yang baru.

6. BUAT SUPRISE BERI HADIAH

Kalau isteri atau suami awak berjaya kuruskan badan, buatlah suprise bagi hadiah yang dia betul-betul nakkan. Cuba test angin dia, tengok benda apa yang dia teringin nak sangat. Kalau suami nak kuih bulan bagi kuih bulan, tapi kalau suami awak tunjuk reaksi nak kahwin dengan pembuat kuih tu, pandai-pandai lah awak, saya tak tahu😅